Csíksomlyói búcsú > Pünkösd ünnepe - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Csíksomlyói búcsú > 10 weboldal. Kategória leírása:
Szponzorált linkek
Csíksomlyói búcsú - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADksomly%C3%B3i_b%C3%BAcs%C3%BA

A csíksomlyói búcsú minden év pünkösdkor megtartott, több százezer résztvevős búcsú (vallásos esemény) az erdélyi Csíksomlyó mellett. A csíksomlyói búcsú története 1444-ig nyúlik vissza, amikor IV. Jenő pápa körlevélben buzdítja a híveket, hogy a ferencesek segítségére legyenek a templomépítésben. Az elvégzett munkáért cserébe búcsút engedélyezett...

Csíksomlyói búcsú - Wikipédia
Csíksomlyó
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADksomly%C3%B3

Csíksomlyó 1959 óta Csíkszereda településrésze Romániában Hargita megyében. A katolikus vallású székelyek híres búcsújáróhelye és szellemi életének több évszázados központja. Minden pünkösdkor itt zajlik a híres csíksomlyói búcsú.

Csíksomlyó
Csíksomlyói kegytemplom és kolostor
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADksomly%C3%B3i_kegytemplom_%C3%A9s_kolostor

A Csíksomlyói kegytemplom és kolostor a magyarság egyik legnagyobb zarándokhelye és kultúrtörténeti emléke. A kegytemplom és kolostor története a 15. századig nyúlik vissza. Ekkor telepedtek le itt a ferences szerzetesek, akik 1442 és 1448 között felépítették az első gótikus és az ugyancsak gótikus kisméretű kolostort. A templom felépítéséhez Hunyadi János is hozzájárult a török elleni győzelméből szerzett zsákmányból...

Csíksomlyói kegytemplom és kolostor
csiksomlyo.ro
http://www.csiksomlyo.ro/

Közel hatszáz éve, hogy a ferences barátok letelepedtek Csíksomlyón. (1440). Ezen századok folyamán mély gyökeret eresztettek az ősi székely földbe, s a székely emberek lelkébe...

csiksomlyo.ro
Molnár V. József: Csíksomlyó
http://www.bucsujaras.hu/tanulmany/molnarv/csiksomlyo.htm

Csíksomlyó Erdély magyar népének, s a moldvai csángóknak is a Teremtő adta biztonság. E település, amely Székelyföld kellős közepén létesült, ma már Csíkszeredához tartozik. Kegytemplomát minden esztendő pünkösdjén zarándokok tízezrei keresik föl. A diktatúra bukását követő esztendőkben egy-egy alkalommal több mint százezer ember kapta itt megerősödését hitében, magyarságában.

Molnár V. József: Csíksomlyó
Pünkösdi búcsú
http://www.csiksomlyo.ro/punkosdi-bucsu

Csíksomlyó most is a katolikus székelység hírneves búcsújáró helye. Most már a más vallású keresztény hívek is szívesen vesznek részt a búcsújárásban. A Szűzanya iránti tiszteletben a buzgóság az idő mulásával sem lankad. Év közben is szüntelenül özönlik a nép Somlyóra Máriát tisztelni, köszönteni, előtte imádkozni. 1990 óta minden évben több százezer ember zarándokol Somlyóra és vesz részt a Szűzanya tiszteletére tartott körmeneten, szentmisén.

Pünkösdi búcsú
bucsujaras.hu
http://www.bucsujaras.hu/csiksomlyo/index.html

A magyarság nemzeti búcsújáróhelye. Csendes kis falucska Erdélyben; a Székelyföldön, a Kissomlyó-hegy lábánál: Csíksomlyó. A Székelyföld és a székely nép történetében mégis óriási jelentőségű volt mindig, és ma is az.

bucsujaras.hu
Harangozó Imre: Jézushágón
http://www.bucsujaras.hu/tanulmany/harangozo/jezushagon.htm

A csíksomlyói búcsújárásról és a kegyhely történetéről. "Róma után a legszentebb hely Csíksomlyó" - vallják a gyimesi csángók. A fehérbe öltözött gyimesiek, vagy ahogy a somlyói búcsús nép nevezi őket a "fehér keresztalja" a katolikus ősök hagyományát követve azért indul el évről évre gyalogszerrel a somlyói Szűzanyához, vagy ahogy ők emlegetik a Babba Máriához, hogy népe az embert próbáló zarándoklat nyomán lelkileg megtisztuljon, teljes búcsút nyerjen.

Harangozó Imre: Jézushágón
P. Márk József: Csíksomlyói búcsú. A kegyhely
http://eloerdely.org/csiksomlyoibucsu/bucsurol.html

A legdrágább kincs: a kegyszobor, Szűz Mária kegyszobra Csíksomlyó legértékesebb műkincse. Azt modják róla, hogy a világon a legnagyobb kegyszobor. Magassága a koronával együtt 2,27 méter. Hársfából van faragva, gipsszel és festékkel bevonva.

P. Márk József: Csíksomlyói búcsú. A kegyhely
ünnep.eu - Csíksomlyói búcsú tradíciói
http://www.unnep.eu/nepi-unnepek/csiksomlyoi-bucsu-tradicioi.html

A székelyek, a kelet-erdélyi és a csángó magyarok pünkösdkor évszázadok óta elzarándokolnak Szűz Mária kegyszobrához és ünnepi misén vesznek részt. A zarándoklat mára túlnőtt múltján, nemcsak Erdélyből, hanem a világ minden tájáról érkeznek magyarok, hogy kifejezzék összetartozásukat.

ünnep.eu - Csíksomlyói búcsú tradíciói
Hirdetések
Oldal leírása
punkosd.wyw.hu: Pünkösd katalógus - pünkösd ünnepe. Pünkösdi hagyományok, szokások, versek, pünkösdi rózsa, népdalok, mondókák, apostolok, szentlélek.
Gyűjteményünkben 111 válogatott pünkösd témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 111 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 13481