Pünkösd ünnepe > Pünkösd ünnepe - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Pünkösd ünnepe > 8 weboldal. Kategória leírása:
Szponzorált linkek
Pünkösd a Wikipédiából
http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%BCnk%C3%B6sd

Pünkösd - Wikipédia, a szabad enciklopédia: A pünkösd újszövetségi egyházi ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek eljövetelének emlékét üli meg. Eredete az ószövetségi zsidó ünnep, héber nevén Sávuot, a törvényadás (tóra adásának) emléknapja és az új kenyér ünnepe. A Szentlélek ezen a napon jött el az apostolokra, amely ezt a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára. Húsvét után az ötvenedik napon tartják. Hasonlóan a húsvéthoz, egész héten át tart, de csak két nap nyilvános ünnep. Tertullianus régi ünnepnek nevezi, tehát az apostolok idejéből való. A katolikus egyházban van vigíliája böjttel, amelyen keresztvizet szentelnek. A bérmálás szentségét pünkösd ünnepétől kezdve szokás kiszolgáltatni a római katolikus egyházban. Az ünnepről május hónapot pünkösd havának is nevezik.

Pünkösd a Wikipédiából
Az egyház alapítását ünnepli a keresztény világ
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=127

Pünkösd napját, azaz a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását a keresztény világ vasárnap ünnepli, a húsvét utáni ötvenedik napon. Ez alkalomból a keresztény egyházak országszerte ünnepi miséket, illetve istentiszteleteket tartanak. Pünkösdöt a keresztény egyház születésnapjának is tartják.

Az egyház alapítását ünnepli a keresztény világ
A Szentlélek eljövetele
http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/punkosd__a_szentlelek_eljovetele

Jeles Napok - Amikor Mátyással ismét kitelt az apostolok száma, és eljött pünkösd napja, Jézus ígérete szerint „megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken…” (ApCsel 2,3–4). Ez az a „történelmi pillanat”, amikor az idegen népek közé téríteni induló apostolok lépteivel a keresztény vallás világhódító útjára indult.

A Szentlélek eljövetele
Pünkösd ünnepe
http://ovisvilag.blog.hu/2009/05/13/punkosd_unnepe_1

Pünkösdi néphagyományok és szokások, pünkösdi versek, rigmusok gyerekeknek, elsősorban óvodásoknak.

Pünkösd ünnepe
útisúgó.hu - Mit ünneplünk pünkösdkor?
http://www.utisugo.hu/punkosd/hotel-apartman-info-32410

Pünkösd napját, azaz a Szentlélek eljövetelét és egyben az egyház megalapítását a keresztény világ vasárnap, a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli. Ez alkalomból a keresztény egyházak országszerte ünnepi miséket, illetve istentiszteleteket tartanak.

útisúgó.hu - Mit ünneplünk pünkösdkor?
Május
http://www.vmmi.org/index.php?cont=cal&file=nepikal/05

Május vidám, kedves és az év legszebb hónapja. A természet kibontakozásának, a termékenységnek a hónapja, a virágnyílás, a rózsanyílás fő ideje. Nevében Maja, a termékenység hindu istennőjének neve lappang. A rómaiak Floraliájának – Florának, a virágok istennőjének és Majának, a föld termékenysége istennőjének szentelt ünnepnek – a nyomait fedezhetjük fel a májusi ünnepekben. Többnyire májusban ünneplik pünkösdöt, ezt a másik mozgó ünnepet, ezért nevezik májust pünkösd havának is.

Május
Északi Evangélikus Egyházkerület
http://www.lutheran.hu/z/honlapok/eszak/kulonlegessegek/82

Ma pünkösdöt ünnepeljük. Ez a nap látszólag elhalványul a két másik sátoros ünnep, vagyis karácsony és húsvét mellett. Valójában azonban éppen ez a nap őrizte meg leginkébb vallási tartalmát. Erre nem rakódott rá annyi folklorisztikus elem, és ezt nem próbálta a fogyasztói társadalom kisajátítani.

Északi Evangélikus Egyházkerület
Tavaszi ünnepek
http://www.unnepekoldala.hu/punkosd

A pünkösdi ünnepkör - Áldozócsütörtök: A húsvétot követő negyvenedik nap áldozócsütörtök, Krisztus mennybemenetelének napja. Neve onnan ered, hogy az évi egyszeri áldozás határidejéül az egyház ezt a napot szabta. Sok helyen ez a gyerekek elsőáldozásának napja is. Pünkösdi népszokások...

Tavaszi ünnepek
Hirdetések
Oldal leírása
punkosd.wyw.hu: Pünkösd katalógus - pünkösd ünnepe. Pünkösdi hagyományok, szokások, versek, pünkösdi rózsa, népdalok, mondókák, apostolok, szentlélek.
Gyűjteményünkben 111 válogatott pünkösd témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 111 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 13481