Pünkösdi hagyományok, szokások > Pünkösd ünnepe - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Pünkösdi hagyományok, szokások > 14 weboldal. Kategória leírása:
Szponzorált linkek
Wikipédia: Májusfa
http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1jusfa

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke. A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Általában az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak fát. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

Wikipédia: Májusfa
A pünkösdi királyság hagyománya
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=127&pIdx=2

A magyar pünkösdi szokások a keresztény ünnephez kapcsolódnak, de számos vonásukban az ősi tavaszünnepi pogány rítusok emlékét is őrzik. Jellegzetes népszokás ilyenkor a pünkösdölés, a pünkösdi király- és királynéválasztás, valamint a májusfa-állítás vagy -kidöntés. Számos helyen hagyományosan búcsút rendeznek pünkösd napjaiban, s különböző közösségi programokkal várják az ünneplőket.

A pünkösdi királyság hagyománya
Sulinet: Népszokások
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kjfc/0/26644/1

Azt mindenki tudja, hogy nemsokára itt a Pünkösd, hiszen hétfőn szünet lesz az iskolában és a munkahelyeken, a vasárnap és a hétfő pirossal van szedve a naptárban is. De vajon azt tudod-e, hogy mit ünneplünk ilyenkor? Milyen hagyományok, népszokások, hiedelmek fűződnek Pünkösd napjához, ehhez az egyházi ünnephez?

Sulinet: Népszokások
Pünkösdölés - Magyar Néprajzi Múzeum
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-805.html

pünkösdi, énekes-táncos adománygyűjtő jellegű népszokás. Egyéb elnevezései: mimimamázás, mavagyonjárás, mivanmajárás. Az Alföldön ismert. Eredeti formájában lányok és legények, újabban inkább gyermekek vettek részt benne. Házról házra járó csoportok bekéredzkedés után szavalnak, énekelnek, táncolnak, átveszik az adományokat, majd ismét táncra perdülnek.

Pünkösdölés - Magyar Néprajzi Múzeum
májusfa, májfa
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1512.html

A természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke (→ zöld ág). A májusi-pünkösdi ünnepkör történelmi kapcsolatai következtében egyaránt tükrözi a természet ciklikus változásaihoz fűződő mágikus-praktikus elképzeléseket és a naptári év egyházi, vallási mozzanatait. A májusfa állításának napja a magyar nyelvterület legnagyobb részén május elseje, de történeti és friss adatok szerint a nyelvterület É-i és Ny-i részén pünkösd napján is állítottak májusfát. A két ünnep kapcsolatai annyira erősek, hogy nehéz volna eldönteni, tulajdonképpen melyik naphoz is kötődött tartósan, hagyományosan a májusfa-állítás ünnepi szokása.

májusfa, májfa
Pünkösdölés, királyválasztás
http://mek.niif.hu/02100/02152/html/07/122.html

A pünkösdi királyválasztásról a középkor óta vannak adataink. A 17. század végén és a 18. század elején a huszárezredekben „májuskirályt” választottak. A közmondás is ismert: „Rövid, mint a pünkösdi királyság.” A többnyire lóversennyel vagy más ügyességi próbával választott pünkösdi király hatalma egy évig tartott.

Pünkösdölés, királyválasztás
Pünkösd ünneplése Magyarországon
http://www.lakberendezes.hu/magazin/mutat.php?id=58

Régi, az apostolok idejéből való ünnep, melyet népünk a Szent István előtti időkben már ismertek, de akkor még, mint a nyárnak, a termőerőnek az ünnepét tisztelték e napokban. Szent László királyunk az egyhetes vigadalmat négy napra korlátozta, majd a háború előtti időkig, két napig, a szocializmusban pedig már, egy napig sem ünnepelhettük. Így nem csoda, hogy napjainkra, mikor ismét munkaszünet pünkösd, mára már szinte teljesen feledésbe vesztek a népi vigaszságok, szokások melyek e nyárelői szép napokhoz kötődtek. Mik ezek a szokások, hagyományok? Megpróbáljuk cikkünkben visszaidézni őket a teljesség igénye nélkül, mivel elég kevés, ami ránk maradt, ezekből a népi mulatságokból.

Pünkösd ünneplése Magyarországon
A Pünkösd eredete, hagyományok
http://www.fertopart.hu/rovataink/kultur/417-a_punkosd_eredete,_hagyomanyok.html

A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Több elemük a kereszténység előtti időkbe nyúlik vissza. Visszavezethető a római floráliákra: a floráliák olyan tavaszt köszöntő ünnepi alkalmak voltak, amikor Flóra istennőt, a növényvilág és a virágok (tágabb értelemben a termékenység) istennőjét köszöntötték. Az istennő görög nevén Khlóris, azaz Zöldellő, Viruló. Májusfa, Pünkösdi király, Tavaszköszöntés, Pünkösdi királynéjárás, Pünkösdölés, Törökbasázás, borzakirály, rabjárás, Csíksomlyói búcsú.

A Pünkösd eredete, hagyományok
népművész.hu
http://www.nepmuvesz.hu/vhaz/gyermekjatekok/punkosd.htm

népművész.hu - Gyermekjátékok - Pünkösdölés. Egy kendőt szétterítnek, aztán a négy sarkát fogják; egy gyermeket alája ültetnek, aztán ezt mondják: Meghozta az Isten piros pünkösd napját, Mink is meghordozzuk királykisasszonyát...

népművész.hu
Pünkösdjáró
http://www.folkradio.hu/szoveg/nepdal_show.php?id=2671

Pünkösdölni az ünnep másnapján szoktak reggeli időben. 5 kisebb lány jár házról-házra, hogy megmutassák a királynét. Öltözetük: a királyné ruhája fehér, szoknyája fodros, rajta csillogó aranyzsinór. Feje letakarva hosszúrojtos selyemkendővel, e felett rózsás fehér tüllkendő, körül mirtus koszorú. A többi négy kislány inge bokros, keményre vasalt, fölötte virágos hosszúrojtos piros kasmírkendő. Alsó szoknyájuk kemény, ropogósra vasalt, a felső fehér, piros rózsás kasmír, a fodrok fölött csillogó arany zsinór. A nyakukon hosszú gyöngy, a hajukba hosszú pántlika, kezükben zászló (csücskénél fogva ágra kötött bécsi kendő) tejesköcsög, sótartó (konyhai) és félkézkosár ajándékok számára...

Pünkösdjáró
Pünkösd eredete, hagyományok, népszokások
http://kulturport.hu/tart/rcikk/f/0/44004/1?cikk_main-bookmark-news_status=n ...

A pünkösd az egyház számára az öröm ünnepét jelenti, így számos vigadozó népszokás fűződik hozzá. A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is. Üzenetet hordoznak ezek az ünnepek, az ember és a természet szeretetét hirdetik, csupa olyat, amiben megkapaszkodhatunk, és amik által továbbléphetünk.

Pünkösd eredete, hagyományok, népszokások
Pünkösdi király és királyné
http://www.unnep.eu/nepi-unnepek/punkosdi-kiraly-punkosdi-kiralyne.html

A pünkösdi népszokások vajmi kevés kapcsolatot mutatnak az egyházi ünneppel, a Szentléleknek nyomát sem találjuk. Van helyette pünkösdi király és királynéválasztás, párválasztási hagyományok, bálok, egyszóval mulatozás. Az egyház tanításában a Szentlélek, a népszokásokban pedig a nyárköszöntés az ünnep lényege. Két legfontosabb szokás a pünkösdi királyválasztás és – régiótól függően – a királynéválasztás vagy a pünkösdölés. A népszokások szépsége a modern ünnepeinkkel szemben, hogy mindenhol különböző hagyományok éltek, így rendkívül sokszínű volt a pünkösd is. Általánosítani nem, csak kiemelni érdemes ezekből.

Pünkösdi király és királyné
Krízis és Ünnep
http://ciscy.blog.hu/2008/05/10/punkosd_15

Krízis és Ünnep. Ez van ide vésve, s ha így van akkor talán érdemes az éppen most esedékes pünkösdi ünnepről írnom, idézem, hogy a kedves olvasó, akit a valóban fontos dolgok nem riasztanak el, közelebb kerüljön e welnesshétégévé silányult szép ünnephez. Hiszen alig tud az átlag vagy a templomba alig járó vallásos ember róla valamit, s be kell vallanom: én ismereteim is sekélyesek voltak e tárgykörben, s volt (s van) mit pótolnom.

Krízis és Ünnep
Karácsony, Húsvét, Pünkösd a zenei néphagyományban
http://www.konyv-konyvek.hu/karacsony_husvet_punkosd_a_zenei_nephagyomanyban ...

Bálint Sándor Karácsony, húsvét, pünkösd című könyve (CD-ROM melléklettel) az egyházi év legnagyobb ünnepeinek áttekintése. Ez az áttekintés az énekes-zenés hagyományra is kiterjed, ének-szövegeket idéz, énekes szokásokat tárgyal.

Karácsony, Húsvét, Pünkösd a zenei néphagyományban
Hirdetések
Oldal leírása
punkosd.wyw.hu: Pünkösd katalógus - pünkösd ünnepe. Pünkösdi hagyományok, szokások, versek, pünkösdi rózsa, népdalok, mondókák, apostolok, szentlélek.
Gyűjteményünkben 111 válogatott pünkösd témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 111 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 13481