Pünkösdi hagyományok, szokások > Pünkösd ünnepe - wyw.hu

Tartalom:
Talált weboldalak ebben a kategóriában: Pünkösdi hagyományok, szokások > 14 weboldal. Kategória leírása:

punkosd.wyw.hu Rendezés: PageRank szerint | Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Wikipédia: Májusfa
Wikipédia: Májusfa
http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1jusfa

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke. A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Általában az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak fát. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

hu.wikipedia.org
A pünkösdi királyság hagyománya
A pünkösdi királyság hagyománya
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=127&pIdx=2

A magyar pünkösdi szokások a keresztény ünnephez kapcsolódnak, de számos vonásukban az ősi tavaszünnepi pogány rítusok emlékét is őrzik. Jellegzetes népszokás ilyenkor a pünkösdölés, a pünkösdi király- és királynéválasztás, valamint a májusfa-állítás vagy -kidöntés. Számos helyen hagyományosan búcsút rendeznek pünkösd napjaiban, s különböző közösségi programokkal várják az ünneplőket.

www.mult-kor.hu
Sulinet: Népszokások
Sulinet: Népszokások
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kjfc/0/26644/1

Azt mindenki tudja, hogy nemsokára itt a Pünkösd, hiszen hétfőn szünet lesz az iskolában és a munkahelyeken, a vasárnap és a hétfő pirossal van szedve a naptárban is. De vajon azt tudod-e, hogy mit ünneplünk ilyenkor? Milyen hagyományok, népszokások, hiedelmek fűződnek Pünkösd napjához, ehhez az egyházi ünnephez?

www.sulinet.hu
Pünkösdölés - Magyar Néprajzi Múzeum
Pünkösdölés - Magyar Néprajzi Múzeum
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-805.html

pünkösdi, énekes-táncos adománygyűjtő jellegű népszokás. Egyéb elnevezései: mimimamázás, mavagyonjárás, mivanmajárás. Az Alföldön ismert. Eredeti formájában lányok és legények, újabban inkább gyermekek vettek részt benne. Házról házra járó csoportok bekéredzkedés után szavalnak, énekelnek, táncolnak, átveszik az adományokat, majd ismét táncra perdülnek.

mek.oszk.hu
májusfa, májfa
májusfa, májfa
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1512.html

A természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke (→ zöld ág). A májusi-pünkösdi ünnepkör történelmi kapcsolatai következtében egyaránt tükrözi a természet ciklikus változásaihoz fűződő mágikus-praktikus elképzeléseket és a naptári év egyházi, vallási mozzanatait. A májusfa állításának napja a magyar nyelvterület legnagyobb részén május elseje, de történeti és friss adatok szerint a nyelvterület É-i és Ny-i részén pünkösd napján is állítottak májusfát. A két ünnep kapcsolatai annyira erősek, hogy nehéz volna eldönteni, tulajdonképpen melyik naphoz is kötődött tartósan, hagyományosan a májusfa-állítás ünnepi szokása.

mek.oszk.hu
Pünkösdölés, királyválasztás
Pünkösdölés, királyválasztás
http://mek.niif.hu/02100/02152/html/07/122.html

A pünkösdi királyválasztásról a középkor óta vannak adataink. A 17. század végén és a 18. század elején a huszárezredekben „májuskirályt” választottak. A közmondás is ismert: „Rövid, mint a pünkösdi királyság.” A többnyire lóversennyel vagy más ügyességi próbával választott pünkösdi király hatalma egy évig tartott.

mek.niif.hu
Pünkösd ünneplése Magyarországon
Pünkösd ünneplése Magyarországon
http://www.lakberendezes.hu/magazin/mutat.php?id=58

Régi, az apostolok idejéből való ünnep, melyet népünk a Szent István előtti időkben már ismertek, de akkor még, mint a nyárnak, a termőerőnek az ünnepét tisztelték e napokban. Szent László királyunk az egyhetes vigadalmat négy napra korlátozta, majd a háború előtti időkig, két napig, a szocializmusban pedig már, egy napig sem ünnepelhettük. Így nem csoda, hogy napjainkra, mikor ismét munkaszünet pünkösd, mára már szinte teljesen feledésbe vesztek a népi vigaszságok, szokások melyek e nyárelői szép napokhoz kötődtek. Mik ezek a szokások, hagyományok? Megpróbáljuk cikkünkben visszaidézni őket a teljesség igénye nélkül, mivel elég kevés, ami ránk maradt, ezekből a népi mulatságokból.

www.lakberendezes.hu
A Pünkösd eredete, hagyományok
A Pünkösd eredete, hagyományok
http://www.fertopart.hu/rovataink/kultur/417-a_punkosd_eredete,_hagyomanyok.html

A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Több elemük a kereszténység előtti időkbe nyúlik vissza. Visszavezethető a római floráliákra: a floráliák olyan tavaszt köszöntő ünnepi alkalmak voltak, amikor Flóra istennőt, a növényvilág és a virágok (tágabb értelemben a termékenység) istennőjét köszöntötték. Az istennő görög nevén Khlóris, azaz Zöldellő, Viruló. Májusfa, Pünkösdi király, Tavaszköszöntés, Pünkösdi királynéjárás, Pünkösdölés, Törökbasázás, borzakirály, rabjárás, Csíksomlyói búcsú.

www.fertopart.hu
népművész.hu
népművész.hu
http://www.nepmuvesz.hu/vhaz/gyermekjatekok/punkosd.htm

népművész.hu - Gyermekjátékok - Pünkösdölés. Egy kendőt szétterítnek, aztán a négy sarkát fogják; egy gyermeket alája ültetnek, aztán ezt mondják: Meghozta az Isten piros pünkösd napját, Mink is meghordozzuk királykisasszonyát...

www.nepmuvesz.hu
Pünkösdjáró
Pünkösdjáró
http://www.folkradio.hu/szoveg/nepdal_show.php?id=2671

Pünkösdölni az ünnep másnapján szoktak reggeli időben. 5 kisebb lány jár házról-házra, hogy megmutassák a királynét. Öltözetük: a királyné ruhája fehér, szoknyája fodros, rajta csillogó aranyzsinór. Feje letakarva hosszúrojtos selyemkendővel, e felett rózsás fehér tüllkendő, körül mirtus koszorú. A többi négy kislány inge bokros, keményre vasalt, fölötte virágos hosszúrojtos piros kasmírkendő. Alsó szoknyájuk kemény, ropogósra vasalt, a felső fehér, piros rózsás kasmír, a fodrok fölött csillogó arany zsinór. A nyakukon hosszú gyöngy, a hajukba hosszú pántlika, kezükben zászló (csücskénél fogva ágra kötött bécsi kendő) tejesköcsög, sótartó (konyhai) és félkézkosár ajándékok számára...

www.folkradio.hu
Pünkösd eredete, hagyományok, népszokások
Pünkösd eredete, hagyományok, népszokások
http://kulturport.hu/tart/rcikk/f/0/44004/1?cikk_main-bookmark-news_status=n ...

A pünkösd az egyház számára az öröm ünnepét jelenti, így számos vigadozó népszokás fűződik hozzá. A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is. Üzenetet hordoznak ezek az ünnepek, az ember és a természet szeretetét hirdetik, csupa olyat, amiben megkapaszkodhatunk, és amik által továbbléphetünk.

kulturport.hu
Pünkösdi király és királyné
Pünkösdi király és királyné
http://www.unnep.eu/nepi-unnepek/punkosdi-kiraly-punkosdi-kiralyne.html

A pünkösdi népszokások vajmi kevés kapcsolatot mutatnak az egyházi ünneppel, a Szentléleknek nyomát sem találjuk. Van helyette pünkösdi király és királynéválasztás, párválasztási hagyományok, bálok, egyszóval mulatozás. Az egyház tanításában a Szentlélek, a népszokásokban pedig a nyárköszöntés az ünnep lényege. Két legfontosabb szokás a pünkösdi királyválasztás és – régiótól függően – a királynéválasztás vagy a pünkösdölés. A népszokások szépsége a modern ünnepeinkkel szemben, hogy mindenhol különböző hagyományok éltek, így rendkívül sokszínű volt a pünkösd is. Általánosítani nem, csak kiemelni érdemes ezekből.

www.unnep.eu
Krízis és Ünnep
Krízis és Ünnep
http://ciscy.blog.hu/2008/05/10/punkosd_15

Krízis és Ünnep. Ez van ide vésve, s ha így van akkor talán érdemes az éppen most esedékes pünkösdi ünnepről írnom, idézem, hogy a kedves olvasó, akit a valóban fontos dolgok nem riasztanak el, közelebb kerüljön e welnesshétégévé silányult szép ünnephez. Hiszen alig tud az átlag vagy a templomba alig járó vallásos ember róla valamit, s be kell vallanom: én ismereteim is sekélyesek voltak e tárgykörben, s volt (s van) mit pótolnom.

ciscy.blog.hu
Karácsony, Húsvét, Pünkösd a zenei néphagyományban
Karácsony, Húsvét, Pünkösd a zenei néphagyományban
http://www.konyv-konyvek.hu/karacsony_husvet_punkosd_a_zenei_nephagyomanyban ...

Bálint Sándor Karácsony, húsvét, pünkösd című könyve (CD-ROM melléklettel) az egyházi év legnagyobb ünnepeinek áttekintése. Ez az áttekintés az énekes-zenés hagyományra is kiterjed, ének-szövegeket idéz, énekes szokásokat tárgyal.

www.konyv-konyvek.hu
Oldal leírása
punkosd.wyw.hu: Pünkösd katalógus - pünkösd ünnepe. Pünkösdi hagyományok, szokások, versek, pünkösdi rózsa, népdalok, mondókák, apostolok, szentlélek.
Gyűjteményünkben 119 válogatott pünkösd témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 119 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 14486