Top 40 legújabb link > Pünkösd ünnepe - wyw.hu

Tartalom:

punkosd.wyw.hu

Pünkösdi wellness ajánlatok
Pünkösdi wellness ajánlatok
http://www.wellnessnapok.hu/packetcat-punkosdi-wellness-akciok.html

Találja meg a profi kereső segítségével az Ön számára legkedvezőbb pünkösdi wellness ajánlatot. Élvezze a szenzációs akciók adta lehetőségeket.

www.wellnessnapok.hu
Pünkösdi akciók
Pünkösdi akciók
http://www.szallasakciok.hu/packetcat-punkosdi-szallas-akciok.html

Belföldi pünkösdi szállás akciók profi keresővel pünkösdi hotelek, utazások

www.szallasakciok.hu
Karácsony, Húsvét, Pünkösd a zenei néphagyományban
Karácsony, Húsvét, Pünkösd a zenei néphagyományban
http://www.konyv-konyvek.hu/karacsony_husvet_punkosd_a_zenei_nephagyomanyban ...

Bálint Sándor Karácsony, húsvét, pünkösd című könyve (CD-ROM melléklettel) az egyházi év legnagyobb ünnepeinek áttekintése. Ez az áttekintés az énekes-zenés hagyományra is kiterjed, ének-szövegeket idéz, énekes szokásokat tárgyal.

www.konyv-konyvek.hu
Pünkösd Egerben
Pünkösd Egerben
http://www.matyusudvarhaz.hu/programok_aktualis.html

Pünkösdi hétvége a Mátyus Udvarházban 2009. május 29 – től június 1–ig Csomag tartalmazza: · 2 éjszakás elhelyezés kétágyas, fürdőszobás, tv-s szobában · Reggelivel · Részvétel az egész napos szombati és vasárnapi programokon (többek között: kisállat simogató, kézműves foglalkozások , karate bemutató, bűvész előadás, gyerek előadás) valamint Udvarházunk lovas- és fogatbemutatóján (barokk lovak bemutatója), lovaglás (póni, felnőtt, futószáras), kocsikázás · ingyenes parkoló

www.matyusudvarhaz.hu
Pünkösd ünnepe
Pünkösd ünnepe
http://ovisvilag.blog.hu/2009/05/13/punkosd_unnepe_1

Pünkösdi néphagyományok és szokások, pünkösdi versek, rigmusok gyerekeknek, elsősorban óvodásoknak.

ovisvilag.blog.hu
Pünkösdi wellness
Pünkösdi wellness
http://punkosdwellness.dynanix.com/

Pünkösd hétvége wellness ajánlatok, kikapcsolódás, magyarországi utazások.

punkosdwellness.dynanix.com
Jelige Magazin
Jelige Magazin
http://www.jelige.hu/

Jelige Ifjúsági Magazin - Hitről és életről fiataloknak és kortalanoknak.

www.jelige.hu
Csipetnyi Só
Csipetnyi Só
http://www.csipetnyiso.hu/

Csipetnyi Só - Független evangélikus magazin. Igehirdetések, fórum, hírek, galéria, hírolvasó...

www.csipetnyiso.hu
Élő Víz
Élő Víz
http://eloviz.epk.hu/

Élő Víz - Pünkösdi Hitéleti Magazin. Hírek, fórum, blog.

eloviz.epk.hu
biblia.hu
biblia.hu
http://www.biblia.hu/

Folyamatosan bővülő oldalainkon tájékozódhat a Biblia kialakulásáról, kéziratairól, fordításairól, a benne található értelmezési alapelvekről, felépítéséről, tartalmáról és mondanivalójáról. Bibliai tárgyú régészeti eredményekkel is megismerkedhet és térképeken követheti nyomon a benne foglalt eseményeket.

www.biblia.hu
Online Hittan
Online Hittan
http://www.onlinehittan.hu/

Ezt az összefoglalót elsősorban azoknak szántuk, akik ritkán jutnak el a templomba és kevés alkalmuk nyílik résztvenni a gyülekezet életében. Elsősorban rájuk gondoltunk, akik szívesen kereszteltetik meg a gyermeküket és fontosnak tartják a konfirmációt, de csak karácsonykor és húsvétkor járnak templomba. Valamint azokra a fiatalokra is, akik bár egyházi esküvőre készülnek, nem ismerik igazán egyházunk életét. Az Online Hittan egy kicsit más, mint a gyerekeknek tartott hittanórák tananyaga. Használható lexikonként egy-egy téma gyors áttekintésére. Gyakorlati kézikönyvként is forgathatja, aki szeretne eligazodni az egyházi alkalmak között, például az istentisztelet és az esküvő menetében...

www.onlinehittan.hu
Hol van a Szentlélek?
Hol van a Szentlélek?
http://www.onlinehittan.hu/h-7-23.htm

Online hittan - Evangélikus egyszeregy mindenkinek. A konfirmációi oktatás témakörei. A Szentlélek a Mindenható Isten szabad és független jelenléte. Bárhol, bármikor, bárkiben jelen lehet és cselekedhet korlátozás nélkül. Ő azonban mégis leginkább az evangélium hirdetésében kíván jelen lenni és cselekedni: hitet ébreszteni a szívekben és testvéri közösségbe gyűjteni az embereket.

www.onlinehittan.hu
kereszteny.hu - Bibliák
kereszteny.hu - Bibliák
http://www.kereszteny.hu/biblia/showbook.php?reftrans=1&abbook=ApCsel

kereszteny.hu - Apostolok Cselekedetei - Bibliaolvasás.

www.kereszteny.hu
ApCsel
ApCsel
http://www.csipetnyiso.hu/cimke.az_apostolok_cselekedetei

Csipetnyi só - független evangélikus magazin. Az apostolok cselekedetei.

www.csipetnyiso.hu
A Szentlélek Kiáradásának feltétele a szív tisztasága
A Szentlélek Kiáradásának feltétele a szív tisztasága
http://www.pilisvorosvar.hu/vorosvariujsag/2002/majus/13.htm

Jézus megígérte, hogy elküldi a Szentlelket egyházának. Az apostolok Pünkösd ünnepén örömmel tapasztalták az ígéretek beteljesedését. Jézus Krisztus Pünkösdkor és bérmáláskor árasztja a hívekre a Szentlelket. Nekünk is készülnünk kell erre a találkozásra, legyen az az ünnepen vagy bérmáláskor. Mégis édes keveset tapasztalnak a hívek és a bérmálkozók azokból a hatásokból, amelyet a Szentlélek adományai kifejtenek bennünk.

www.pilisvorosvar.hu
Apostolok története
Apostolok története
http://www.adventista.hu/egwhite/honlap/at/6.htm

Ellen G. White - Amikor a tanítványok az Olajfák hegyéről visszatértek Jeruzsálembe, az emberek a bánat és levertség helyett örömet és győzelmet olvastak le arcukról. Már nem szomorkodtak szertefoszlott reményeik miatt. Látták a feltámadt Üdvözítőt és búcsúzása alkalmával tett ígérete állandóan fülükbe csengett...

www.adventista.hu
Apostol a Wikipédiából
Apostol a Wikipédiából
http://hu.wikipedia.org/wiki/Apostol

Apostolnak nevezzük a keresztény hagyomány alapján azokat a férfiakat, akiket a Názáreti Jézus kiválasztott és küldetést adott nekik. Az apostolokról elsősorban a Bibliában, különösen az evangéliumokban és az Apostolok cselekedeteiben olvashatunk. Azok az uralkodók, akik népüket a keresztény hitre térítették, apostoli király címet kaptak, amelyet utódaik is viseltek.

hu.wikipedia.org
Pünkösdi királyok
Pünkösdi királyok
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/magyar/remenyik/vegvari/veg ...

Reményik Sándor: Pünkösdi királyok - Erdély magyarjaihoz.

www.mek.iif.hu
Festészet: Korognai János: Pünkösdi rózsák
Festészet: Korognai János: Pünkösdi rózsák
http://www.festomuvesz.hu/korognai/kepek/korognai005.jpg

Festészet: Korognai János: Pünkösdi rózsák (festmény)

www.festomuvesz.hu
Tavaszi ünnepek
Tavaszi ünnepek
http://www.unnep.mentha.hu/punkosd.htm

A pünkösdi ünnepkör - Áldozócsütörtök: A húsvétot követő negyvenedik nap áldozócsütörtök, Krisztus mennybemenetelének napja. Neve onnan ered, hogy az évi egyszeri áldozás határidejéül az egyház ezt a napot szabta. Sok helyen ez a gyerekek elsőáldozásának napja is. Pünkösdi népszokások...

www.unnep.mentha.hu
fszek - Pünkösd
fszek - Pünkösd
http://www.fszek.hu/konyvtaraink/kozponti_konyvtar/kozossegi_informaciok_tar ...

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - Pünkösd - A "hetek ünnepe", görögül pentekoszté. A páskától számított hétszer hét napot követő ötvenedik nap.

www.fszek.hu
Északi Evangélikus Egyházkerület
Északi Evangélikus Egyházkerület
http://www.lutheran.hu/z/honlapok/eszak/kulonlegessegek/82

Ma pünkösdöt ünnepeljük. Ez a nap látszólag elhalványul a két másik sátoros ünnep, vagyis karácsony és húsvét mellett. Valójában azonban éppen ez a nap őrizte meg leginkébb vallási tartalmát. Erre nem rakódott rá annyi folklorisztikus elem, és ezt nem próbálta a fogyasztói társadalom kisajátítani.

www.lutheran.hu
Pünkösd piros rózsája
Pünkösd piros rózsája
http://ujember.katolikus.hu/Archivum/000611/1601.html

A pünkösdirózsa - vagy bazsarózsa - neve ellenére nem tartozik a rózsafélék családjába, ám illatos, sok szirmú virágának szépsége a rózsáéval vetekszik. Általában pünkösd táján szokott virágba borulni, idén azonban a hirtelen jött meleg és a késői pünkösd miatt már csak a fás szárú pünkösdirózsa virágai fogják az ünnepi oltárt díszíteni.

ujember.katolikus.hu
A Pünkösd ünnepéről
A Pünkösd ünnepéről
http://csillagaszattortenet.csillagaszat.hu/egyetemes_naptartortenet_es_kron ...

A Pünkösd ünnepét a 2. századtól tartjuk számon… De ne szaladjunk időben ennyire vissza. A rendszerváltás előtt vallási ünnepeket alig-alig lehetett megünnepelni. A rendszerváltás e téren is változást eredményezett és a Pünkösd munkaszüneti nappá vált (először csak 1993. május 31-én!).

csillagaszattortenet.csillagaszat.hu
Pünkösd ünneplése Magyarországon
Pünkösd ünneplése Magyarországon
http://www.lakberendezes.hu/magazin/mutat.php?id=58

Régi, az apostolok idejéből való ünnep, melyet népünk a Szent István előtti időkben már ismertek, de akkor még, mint a nyárnak, a termőerőnek az ünnepét tisztelték e napokban. Szent László királyunk az egyhetes vigadalmat négy napra korlátozta, majd a háború előtti időkig, két napig, a szocializmusban pedig már, egy napig sem ünnepelhettük. Így nem csoda, hogy napjainkra, mikor ismét munkaszünet pünkösd, mára már szinte teljesen feledésbe vesztek a népi vigaszságok, szokások melyek e nyárelői szép napokhoz kötődtek. Mik ezek a szokások, hagyományok? Megpróbáljuk cikkünkben visszaidézni őket a teljesség igénye nélkül, mivel elég kevés, ami ránk maradt, ezekből a népi mulatságokból.

www.lakberendezes.hu
A hetek ünnepe
A hetek ünnepe
http://www.hit.hu/article.html?id=135

A „hetek ünnepe”, vagyis a pünkösd, onnan nyerte nevét, hogy kezdete a húsvéttól számított hét hét utáni első, azaz az ötvenedik napra esett. Ekkor áradt ki először a Szentlélek tüzes szélvihar formájában Jézus Krisztus százhúsz tanítványára, egy olyan mozgalmat indítva útjára, amely egy emberöltő alatt betöltötte az akkori lakott világot, s amelyet úgy nevezünk: kereszténység.

www.hit.hu
Németh Sándor: Pünkösd tegnap és ma
Németh Sándor: Pünkösd tegnap és ma
http://www.hit.hu/article.html?id=136

Pünkösd a kereszténységben a Szentlélek eljövetelének ünnepe. Ezen a zsidó ünnepen szállt le először Jézus tanítványaira Isten Szelleme Jeruzsálemben, hogy természetfeletti erővel, jelekkel és csodákkal kísérve tudjanak tanúságot tenni Jézus Krisztus feltámadásáról és mennybemeneteléről.

www.hit.hu
Mi az igazi pünkösd?
Mi az igazi pünkösd?
http://www.hit.hu/article.html?id=141

A pünkösd a kiteljesedett szabadság, a jóság, az eksztatikus öröm, a megelégedettség és a Szellem ünnepe – többek között. A pünkösd ünnepének magyar neve a görög pentekoszté szóból ered, amelynek jelentése: „ötvenedik”. Az elnevezés arra utal, hogy a mózesi törvények által meghatározott zsidó vallási ünnepkörben az előtte lévő „első zsengék ünnepe” után pontosan hét héttel és egy nappal kellett ünnepelni. A pünkösd héber elnevezése éppen erre a hét hétre utal, a sávuót szó jelentése ugyanis: „hetek”.

www.hit.hu
Gondolatok pünkösdkor
Gondolatok pünkösdkor
http://www.hit.hu/article.html?id=143

A Szentlélekkel való betöltekezés minden hívő ember számára elérhető ígéret. A pünkösdi ünnep tartalma iránt az elmúlt időszakban világméretekben megnőtt az érdeklődés. A húsvéti ünnepnapok után ez a második legnagyobb keresztény ünnep. Pünkösdkor a Szentlélek (Szent Szellem) eljövetelére emlékeznek a keresztények. Jelen írásunknak nem célja valamiféle vallási, történelmi nosztalgia fölkeltése, hanem rá szeretnénk mutatni a pünkösd tényleges tartalmára, a Szentlélek-keresztség jelentőségére és céljára, valamint arra, hogy a pünkösdi realitás ma is élő megtapasztalás hívők milliói számára.

www.hit.hu
Szentlélek eljövetele-oltár
Szentlélek eljövetele-oltár
http://www.hung-art.hu/frames.html?/magyar/zmisc/oltar/16_sz/4/csiksze1.html

A kép a főoltárt mutatja Csíkszentlélekről. A Szentlélek eljövetelét mutató főtáblán kívül nyitott állapotban négy, zárt állapotban további hét kép látható, valamint az oromkép és a predella.

www.hung-art.hu
folkradio.hu - A Szentlélek eljövetele
folkradio.hu - A Szentlélek eljövetele
http://www.folkradio.hu/hirek/hir_show.php?id=1769

A zsidó nép pünkösdi ünnepéből alakult ki tehát ez a keresztény ünnepünk, amelyen a Szentlélek eljövetelét ünnepli a keresztény ember, vallási felekezetétől függetlenül. Pünkösdöt a keresztény világ a Krisztus utáni 2. századtól tartja számon. A keresztény egyházi ünnep története a következő: Krisztus mennybemenetele után, az ötvenedik napon az apostolok összegyűltek, majd hatalmas zúgás, szélvihar támadt, s a szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra.

www.folkradio.hu
A Szentlélek eljövetele
A Szentlélek eljövetele
http://www.kereszteny.hu/biblia/showchapter.php?reftrans=1&abbook=ApCsel&numch=2

Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket.

www.kereszteny.hu
A Szentlélek munkája
A Szentlélek munkája
http://www.agape.epk.hu/node/336

Hisszük, hogy a Szentlélek isteni személy, a Szentháromságnak az Atyával és a Fiúval egyenrangú tagja. A Szentírás őt így nevezi: Isten Lelke, Krisztus Lelke, Szentlélek, vigasztalás Lelke, ígéret Lelke, igazság Lelke, kegyelem Lelke, élet Lelke, fiúság Lelke. Ezek a nevek lényét és munkáját hivatottak kifejezni csakúgy, mint jelképei (tűz, szél, víz, eső, pecsét, zálog, olaj, kenet, galamb stb.). Jelenléte és munkája tapasztalható volt a teremtésben és az ószövetségi korban is.

www.agape.epk.hu
Ki a Szentlélek?
Ki a Szentlélek?
http://www.gotquestions.org/Magyar/Szentlelek.html

Sok félreértés van a Szentlélek személyiségével kapcsolatban. Néhányan úgy gondolják, hogy a Szentlélek egy misztikus erő. Mások szerint egy személytelen hatalom, amit Isten ad Krisztus követőinek. Mit mond a Biblia a Szentlélek személyéről? Egyszerűen azt, hogy a Szentlélek maga Isten. Azt is kijelenti, hogy egy személy, egy lény tudattal, érzésekkel, akarattal.

www.gotquestions.org
A ke­le­ti ba­zsa­ró­zsa
A ke­le­ti ba­zsa­ró­zsa
http://www.erdelyinimrod.ro/?page=10103

A ke­le­ti ba­zsa­ró­zsa (Paeonia tenuifolia L.) Marosludastól 21 km távolságra, Mezőzáh község északnyugati határában, a Botta-völgy legvégében, május végén 10–14 napon át virít az Erdélyi-Mezőség egyik rendkívüli florisztikai híressége, a keleti bazsarózsa (Paeonia tenuifolia L.). Növényföldrajzi jelentőségét ilyenkor egy pillanatra háttérbe szorítja szépsége, mely maradandó esztétikai élményt nyújt az arra látogatóknak. Ilyenformán ihlette meg e növény Herman Ottót is, aki így ír róla egy állattani vonatkozású munkájában.

www.erdelyinimrod.ro
Bánáti bazsarózsa
Bánáti bazsarózsa
http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1n%C3%A1ti_bazsar%C3%B3zsa

A bánáti bazsarózsa (Paeonia officinalis ssp. banatica) növényritkaság, egész Európában csak a Baranya megyei Zengő gerincén található meg. Fokozottan védett: Természetvédelmi értéke 250.000 Ft. Védelmét ritkasága, a magyarországi flóránkban játszott fejlődéstörténeti szerepe (jégkorszak előtti reliktum) és növényföldrajzi jelentősége (pannóniai endemizmus), végül veszélyeztetettsége indokolja.

hu.wikipedia.org
Wikipédia: Májusfa
Wikipédia: Májusfa
http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1jusfa

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke. A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Általában az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak fát. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

hu.wikipedia.org
májusfa, májfa
májusfa, májfa
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1512.html

A természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke (→ zöld ág). A májusi-pünkösdi ünnepkör történelmi kapcsolatai következtében egyaránt tükrözi a természet ciklikus változásaihoz fűződő mágikus-praktikus elképzeléseket és a naptári év egyházi, vallási mozzanatait. A májusfa állításának napja a magyar nyelvterület legnagyobb részén május elseje, de történeti és friss adatok szerint a nyelvterület É-i és Ny-i részén pünkösd napján is állítottak májusfát. A két ünnep kapcsolatai annyira erősek, hogy nehéz volna eldönteni, tulajdonképpen melyik naphoz is kötődött tartósan, hagyományosan a májusfa-állítás ünnepi szokása.

mek.oszk.hu
Pünkösdjáró
Pünkösdjáró
http://www.folkradio.hu/szoveg/nepdal_show.php?id=2671

Pünkösdölni az ünnep másnapján szoktak reggeli időben. 5 kisebb lány jár házról-házra, hogy megmutassák a királynét. Öltözetük: a királyné ruhája fehér, szoknyája fodros, rajta csillogó aranyzsinór. Feje letakarva hosszúrojtos selyemkendővel, e felett rózsás fehér tüllkendő, körül mirtus koszorú. A többi négy kislány inge bokros, keményre vasalt, fölötte virágos hosszúrojtos piros kasmírkendő. Alsó szoknyájuk kemény, ropogósra vasalt, a felső fehér, piros rózsás kasmír, a fodrok fölött csillogó arany zsinór. A nyakukon hosszú gyöngy, a hajukba hosszú pántlika, kezükben zászló (csücskénél fogva ágra kötött bécsi kendő) tejesköcsög, sótartó (konyhai) és félkézkosár ajándékok számára...

www.folkradio.hu
Pünkösdölés - Acsalag klub
Pünkösdölés - Acsalag klub
http://acsalag.network.hu/kepek/punkosdoles

Acsalag klub képgalériái - Pünkösdölés fótók, galéria.

acsalag.network.hu
Oldal leírása
punkosd.wyw.hu: Pünkösd katalógus - pünkösd ünnepe. Pünkösdi hagyományok, szokások, versek, pünkösdi rózsa, népdalok, mondókák, apostolok, szentlélek.
Gyűjteményünkben 119 válogatott pünkösd témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Szponzorált linkek
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Csevegő
Aktív linkek: 119 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 14486