Top 40 legnépszerűbb link > Pünkösd ünnepe - wyw.hu

Szponzorált linkek
Pünkösdi versek - Ünnep
http://www.unnep.eu/unnepi-idezetek/punkosdi-versek.html

Ady Endre: Szent Lélek karavánja, Szent Lélek ünnepére. Reviczky Gyula: Pünkösd. Balassi Bálint: Borivóknak való (részlet). Arany János: Az ünneprontók (részlet)...

Pünkösdi versek - Ünnep
Reviczky Gyula: Pünkösd ünnepére
http://www.szepi.hu/irodalom/vers/tvers/tv_202.html

szepi.hu - Reviczky Gyula: Pünkösd ünnepére. "Piros pünkösd, juttasd tiszta fényed Ma is minden bánkodó szivének, Hogy ki tévelyg kétségbe', homályba': Világitó sugaradat áldja..."

Reviczky Gyula: Pünkösd ünnepére
József Attila: Pünkösd előtt
http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2005.05.15/1101.html

Közelítsünk a műhöz a címe felől! A Pünkösd előtt az életmű azon részéhez tartozik, amelynek darabjai (mintegy húsz ilyen vers van) a címükben is hordozzák az Istenhez, kereszténységhez, a hithez kapcsolódás motívumát. Pünkösdöt bízvást számíthatjuk a nehezebben, csak nagyobb szellemi erőfeszítéssel felfogható, átérezhető ünnepek közé.

József Attila: Pünkösd előtt
Elhozta az Isten piros Pünkösd napját
http://nepdal.gyujtemeny.com/nepdalgyujtemeny.php?nepdal=405

Népdal.gyűjtemény.com - Elhozta az Isten piros Pünkösd napját (Dalszöveg)

Elhozta az Isten piros Pünkösd napját
Ady Endre: Szent Lélek ünnepére
http://epa.oszk.hu/00000/00022/00153/05038.htm

"Mikor a basa-rózsák voltak itt Fejedelmi virágok, Loptunk idegen kertekbõl is A templomért, Hogy a templomban virágosan Lássuk egymást, Leányok, fiuk, nyugtalanok, Mert csak a templomban Ének, ima és beszéd mellett Láttuk igazán egymást..."

Ady Endre: Szent Lélek ünnepére
Illyés Gyula: Pünkösdi ének
http://epa.oszk.hu/00000/00022/00467/14516.htm

"Hajlongva, szaporán szivattyúzza a hű földből a kankalin, ládd! a szomjazott reményt - Ó, pünkösdi ünnep, földből mennybeszálló! - mint friss vizű kútra hajlok e virágra, kortyolnám vigaszát..."

Illyés Gyula: Pünkösdi ének
Pünkösdi királyok
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/magyar/remenyik/vegvari/veg ...

Reményik Sándor: Pünkösdi királyok - Erdély magyarjaihoz.

Pünkösdi királyok
Pünkösd napján születtem
http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/42570/nepdalok/punkosd-napjan-szulettem-z ...

Népdalok : Pünkösd napján születtem - dalszöveg. - zeneszöveg.hu

Pünkösd napján születtem
Arany János: Az ünneprontók
http://hu.wikisource.org/wiki/Az_%C3%BCnnepront%C3%B3k

"...Szép piros a pünkösd reggel, Mintha tűzzel, Szentlélekkel Menny-föld tele volna; E napot fent s lent megűlik. E nap oly ragyogva nyílik; Mint hajnali rózsa..."

Arany János: Az ünneprontók
Sulinet: Népszokások
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kjfc/0/26644/1

Azt mindenki tudja, hogy nemsokára itt a Pünkösd, hiszen hétfőn szünet lesz az iskolában és a munkahelyeken, a vasárnap és a hétfő pirossal van szedve a naptárban is. De vajon azt tudod-e, hogy mit ünneplünk ilyenkor? Milyen hagyományok, népszokások, hiedelmek fűződnek Pünkösd napjához, ehhez az egyházi ünnephez?

Sulinet: Népszokások
Népdalok: Hess páva...
http://www.olvasnijo.hu/olvasni.php3?tipus=olv&id=327

Olvasni jó! - Népdalok: Hess páva... Hanganyaggal.

Népdalok: Hess páva...
Wikiforrás: Pünkösd előtt
http://hu.wikisource.org/wiki/P%C3%BCnk%C3%B6sd_el%C5%91tt

Wikiforrás: Pünkösd előtt - Szerző: József Attila.

Wikiforrás: Pünkösd előtt
Mondóka: Elhozta az Isten
http://www.olvasnijo.hu/olvasni.php3?tipus=olv&id=181

" Elhozta az Isten Piros pünkösd napját. Mi is meghordozzuk Királyné asszonykát. Jácintos, jácintos, Tarka tulipános; Hintsetek virágot Az Isten fiának!..."

Mondóka: Elhozta az Isten
Mi van ma?
http://www.magyarnota.com/text_Mi_van_ma.html

Magyarnota.com - "Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja. Holnap lesz, holnap lesz, A második napja..."

Mi van ma?
Ady Endre: Szent Lélek karavánja
http://hu.wikisource.org/wiki/Szent_L%C3%A9lek_karav%C3%A1nja

Wikiforrás: Ady Endre: Szent Lélek karavánja. "...Egy Szent Lélek nevű kereskedő Egykor sürgős, nagy rendelést adott. Jövünk száz sarkából a világnak Villámmal, gőzzel, szekérrel, gyalog..."

Ady Endre: Szent Lélek karavánja
Pünkösdi király és királyné
http://www.unnep.eu/nepi-unnepek/punkosdi-kiraly-punkosdi-kiralyne.html

A pünkösdi népszokások vajmi kevés kapcsolatot mutatnak az egyházi ünneppel, a Szentléleknek nyomát sem találjuk. Van helyette pünkösdi király és királynéválasztás, párválasztási hagyományok, bálok, egyszóval mulatozás. Az egyház tanításában a Szentlélek, a népszokásokban pedig a nyárköszöntés az ünnep lényege. Két legfontosabb szokás a pünkösdi királyválasztás és – régiótól függően – a királynéválasztás vagy a pünkösdölés. A népszokások szépsége a modern ünnepeinkkel szemben, hogy mindenhol különböző hagyományok éltek, így rendkívül sokszínű volt a pünkösd is. Általánosítani nem, csak kiemelni érdemes ezekből.

Pünkösdi király és királyné
Mondóka: Május
http://www.olvasnijo.hu/olvasni.php3?tipus=olv&id=295&gb=olv..mondóka

Olvasni jó! Május (Mondóka, hanganyaggal): "Orbánnak a napja hogyha fényes, A vincellér mint a páva kényes. Mint az áldozócsütörtök Olyan lesz őszi időtök..."

Mondóka: Május
Pünkösdölés - Magyar Néprajzi Múzeum
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-805.html

pünkösdi, énekes-táncos adománygyűjtő jellegű népszokás. Egyéb elnevezései: mimimamázás, mavagyonjárás, mivanmajárás. Az Alföldön ismert. Eredeti formájában lányok és legények, újabban inkább gyermekek vettek részt benne. Házról házra járó csoportok bekéredzkedés után szavalnak, énekelnek, táncolnak, átveszik az adományokat, majd ismét táncra perdülnek.

Pünkösdölés - Magyar Néprajzi Múzeum
Pünkösd piros rózsája
http://ujember.katolikus.hu/Archivum/000611/1601.html

A pünkösdirózsa - vagy bazsarózsa - neve ellenére nem tartozik a rózsafélék családjába, ám illatos, sok szirmú virágának szépsége a rózsáéval vetekszik. Általában pünkösd táján szokott virágba borulni, idén azonban a hirtelen jött meleg és a késői pünkösd miatt már csak a fás szárú pünkösdirózsa virágai fogják az ünnepi oltárt díszíteni.

Pünkösd piros rózsája
A Pünkösd eredete, hagyományok
http://www.fertopart.hu/rovataink/kultur/417-a_punkosd_eredete,_hagyomanyok.html

A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Több elemük a kereszténység előtti időkbe nyúlik vissza. Visszavezethető a római floráliákra: a floráliák olyan tavaszt köszöntő ünnepi alkalmak voltak, amikor Flóra istennőt, a növényvilág és a virágok (tágabb értelemben a termékenység) istennőjét köszöntötték. Az istennő görög nevén Khlóris, azaz Zöldellő, Viruló. Májusfa, Pünkösdi király, Tavaszköszöntés, Pünkösdi királynéjárás, Pünkösdölés, Törökbasázás, borzakirály, rabjárás, Csíksomlyói búcsú.

A Pünkösd eredete, hagyományok
Tavaszi ünnepek
http://www.unnepekoldala.hu/punkosd

A pünkösdi ünnepkör - Áldozócsütörtök: A húsvétot követő negyvenedik nap áldozócsütörtök, Krisztus mennybemenetelének napja. Neve onnan ered, hogy az évi egyszeri áldozás határidejéül az egyház ezt a napot szabta. Sok helyen ez a gyerekek elsőáldozásának napja is. Pünkösdi népszokások...

Tavaszi ünnepek
Pünkösd ünneplése Magyarországon
http://www.lakberendezes.hu/magazin/mutat.php?id=58

Régi, az apostolok idejéből való ünnep, melyet népünk a Szent István előtti időkben már ismertek, de akkor még, mint a nyárnak, a termőerőnek az ünnepét tisztelték e napokban. Szent László királyunk az egyhetes vigadalmat négy napra korlátozta, majd a háború előtti időkig, két napig, a szocializmusban pedig már, egy napig sem ünnepelhettük. Így nem csoda, hogy napjainkra, mikor ismét munkaszünet pünkösd, mára már szinte teljesen feledésbe vesztek a népi vigaszságok, szokások melyek e nyárelői szép napokhoz kötődtek. Mik ezek a szokások, hagyományok? Megpróbáljuk cikkünkben visszaidézni őket a teljesség igénye nélkül, mivel elég kevés, ami ránk maradt, ezekből a népi mulatságokból.

Pünkösd ünneplése Magyarországon
A Szentlélek eljövetele
http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/punkosd__a_szentlelek_eljovetele

Jeles Napok - Amikor Mátyással ismét kitelt az apostolok száma, és eljött pünkösd napja, Jézus ígérete szerint „megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken…” (ApCsel 2,3–4). Ez az a „történelmi pillanat”, amikor az idegen népek közé téríteni induló apostolok lépteivel a keresztény vallás világhódító útjára indult.

A Szentlélek eljövetele
Pünkösd ünnepe
http://ovisvilag.blog.hu/2009/05/13/punkosd_unnepe_1

Pünkösdi néphagyományok és szokások, pünkösdi versek, rigmusok gyerekeknek, elsősorban óvodásoknak.

Pünkösd ünnepe
Pünkösd és rózsája
http://www.csaladinet.hu/hirek/szabadido/vegyes_horoszkop_erdekessegek/2171/ ...

A Pünkösdi rózsa, bazsarózsa ilyenkor virít. Frissessége, üdesége jelképezi a lélek megújulását, a kert kiteljesedését. Nem csak a kerteket díszíti, hanem a Zengő oldalában is pompázik ez a virágcsoda. Húsvét után, az 50. napon ünnepli a keresztény világ a szentlélek eljövetelét. Ez az ünnep a pünkösd, az egyházi év harmadik legnagyobb ünnepe. Szimbolikus növénye a pünkösdi rózsa, szirmával a szentlélek tüzének lángnyelveit jeleníti meg.

Pünkösd és rózsája
A pünkösdi királyság hagyománya
http://www.mult-kor.hu/cikk.php?id=127&pIdx=2

A magyar pünkösdi szokások a keresztény ünnephez kapcsolódnak, de számos vonásukban az ősi tavaszünnepi pogány rítusok emlékét is őrzik. Jellegzetes népszokás ilyenkor a pünkösdölés, a pünkösdi király- és királynéválasztás, valamint a májusfa-állítás vagy -kidöntés. Számos helyen hagyományosan búcsút rendeznek pünkösd napjaiban, s különböző közösségi programokkal várják az ünneplőket.

A pünkösdi királyság hagyománya
Pünkösdölés, királyválasztás
http://mek.niif.hu/02100/02152/html/07/122.html

A pünkösdi királyválasztásról a középkor óta vannak adataink. A 17. század végén és a 18. század elején a huszárezredekben „májuskirályt” választottak. A közmondás is ismert: „Rövid, mint a pünkösdi királyság.” A többnyire lóversennyel vagy más ügyességi próbával választott pünkösdi király hatalma egy évig tartott.

Pünkösdölés, királyválasztás
Wikipédia: Májusfa
http://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1jusfa

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke. A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Általában az udvarló legény vezetésével állították a fát, de egyes területeken a legények a rokonlányoknak is állítottak fát. Gyakran a közösségeknek is volt egy közös fája, aminek a kidöntését ünnepély, és táncmulatság kísérte.

Wikipédia: Májusfa
Bakker: Buja virágok finom színekben
http://www.bakker-holland.hu/Garden/Article.aspx?article=532

A pünkösdi rózsák lélegzetelállítóan szépek. Mihelyst a finom, néha krepppapírnak látszó szirmok a legszebb színekben bontakoznak ki, ezek a növények lesznek májusban és júniusban az ágyások felülmulhatatlan bajnokai. A legtöbb pünkösdi rózsa, amivel a kertünkben tallkoznak, eredetileg Kínából származnak. A finom, selymes virágok és a díszes levélformák ott nagyon kedveltek.

Bakker: Buja virágok finom színekben
Pünkösd eredete, hagyományok, népszokások
http://kulturport.hu/tart/rcikk/f/0/44004/1?cikk_main-bookmark-news_status=n ...

A pünkösd az egyház számára az öröm ünnepét jelenti, így számos vigadozó népszokás fűződik hozzá. A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is. Üzenetet hordoznak ezek az ünnepek, az ember és a természet szeretetét hirdetik, csupa olyat, amiben megkapaszkodhatunk, és amik által továbbléphetünk.

Pünkösd eredete, hagyományok, népszokások
Csíksomlyó - Képek
http://www.csiksomlyo.ro/category/galeria/kepek

Csíksomlyó - Képek: Ferences zarándoklat, képek a búcsúról.

Csíksomlyó - Képek
Festészet: Korognai János: Pünkösdi rózsák
http://www.festomuvesz.hu/korognai/kepek/korognai005.jpg

Festészet: Korognai János: Pünkösdi rózsák (festmény)

Festészet: Korognai János: Pünkösdi rózsák
Pünkösdölés - Acsalag klub
http://acsalag.network.hu/kepek/punkosdoles

Acsalag klub képgalériái - Pünkösdölés fótók, galéria.

Pünkösdölés - Acsalag klub
Pünkösdjáró
http://www.folkradio.hu/szoveg/nepdal_show.php?id=2671

Pünkösdölni az ünnep másnapján szoktak reggeli időben. 5 kisebb lány jár házról-házra, hogy megmutassák a királynét. Öltözetük: a királyné ruhája fehér, szoknyája fodros, rajta csillogó aranyzsinór. Feje letakarva hosszúrojtos selyemkendővel, e felett rózsás fehér tüllkendő, körül mirtus koszorú. A többi négy kislány inge bokros, keményre vasalt, fölötte virágos hosszúrojtos piros kasmírkendő. Alsó szoknyájuk kemény, ropogósra vasalt, a felső fehér, piros rózsás kasmír, a fodrok fölött csillogó arany zsinór. A nyakukon hosszú gyöngy, a hajukba hosszú pántlika, kezükben zászló (csücskénél fogva ágra kötött bécsi kendő) tejesköcsög, sótartó (konyhai) és félkézkosár ajándékok számára...

Pünkösdjáró
Ki a Szentlélek?
http://www.gotquestions.org/Magyar/Szentlelek.html

Sok félreértés van a Szentlélek személyiségével kapcsolatban. Néhányan úgy gondolják, hogy a Szentlélek egy misztikus erő. Mások szerint egy személytelen hatalom, amit Isten ad Krisztus követőinek. Mit mond a Biblia a Szentlélek személyéről? Egyszerűen azt, hogy a Szentlélek maga Isten. Azt is kijelenti, hogy egy személy, egy lény tudattal, érzésekkel, akarattal.

Ki a Szentlélek?
Pünkösd a Wikipédiából
http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%BCnk%C3%B6sd

Pünkösd - Wikipédia, a szabad enciklopédia: A pünkösd újszövetségi egyházi ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek eljövetelének emlékét üli meg. Eredete az ószövetségi zsidó ünnep, héber nevén Sávuot, a törvényadás (tóra adásának) emléknapja és az új kenyér ünnepe. A Szentlélek ezen a napon jött el az apostolokra, amely ezt a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára. Húsvét után az ötvenedik napon tartják. Hasonlóan a húsvéthoz, egész héten át tart, de csak két nap nyilvános ünnep. Tertullianus régi ünnepnek nevezi, tehát az apostolok idejéből való. A katolikus egyházban van vigíliája böjttel, amelyen keresztvizet szentelnek. A bérmálás szentségét pünkösd ünnepétől kezdve szokás kiszolgáltatni a római katolikus egyházban. Az ünnepről május hónapot pünkösd havának is nevezik.

Pünkösd a Wikipédiából
bucsujaras.hu
http://www.bucsujaras.hu/csiksomlyo/index.html

A magyarság nemzeti búcsújáróhelye. Csendes kis falucska Erdélyben; a Székelyföldön, a Kissomlyó-hegy lábánál: Csíksomlyó. A Székelyföld és a székely nép történetében mégis óriási jelentőségű volt mindig, és ma is az.

bucsujaras.hu
A ke­le­ti ba­zsa­ró­zsa
http://www.erdelyinimrod.ro/?page=10103

A ke­le­ti ba­zsa­ró­zsa (Paeonia tenuifolia L.) Marosludastól 21 km távolságra, Mezőzáh község északnyugati határában, a Botta-völgy legvégében, május végén 10–14 napon át virít az Erdélyi-Mezőség egyik rendkívüli florisztikai híressége, a keleti bazsarózsa (Paeonia tenuifolia L.). Növényföldrajzi jelentőségét ilyenkor egy pillanatra háttérbe szorítja szépsége, mely maradandó esztétikai élményt nyújt az arra látogatóknak. Ilyenformán ihlette meg e növény Herman Ottót is, aki így ír róla egy állattani vonatkozású munkájában.

A ke­le­ti ba­zsa­ró­zsa
népművész.hu
http://www.nepmuvesz.hu/vhaz/gyermekjatekok/punkosd.htm

népművész.hu - Gyermekjátékok - Pünkösdölés. Egy kendőt szétterítnek, aztán a négy sarkát fogják; egy gyermeket alája ültetnek, aztán ezt mondják: Meghozta az Isten piros pünkösd napját, Mink is meghordozzuk királykisasszonyát...

népművész.hu
Csíksomlyó
http://hu.wikipedia.org/wiki/Cs%C3%ADksomly%C3%B3

Csíksomlyó 1959 óta Csíkszereda településrésze Romániában Hargita megyében. A katolikus vallású székelyek híres búcsújáróhelye és szellemi életének több évszázados központja. Minden pünkösdkor itt zajlik a híres csíksomlyói búcsú.

Csíksomlyó
Hirdetések
Oldal leírása
punkosd.wyw.hu: Pünkösd katalógus - pünkösd ünnepe. Pünkösdi hagyományok, szokások, versek, pünkösdi rózsa, népdalok, mondókák, apostolok, szentlélek.
Gyűjteményünkben 111 válogatott pünkösd témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 111 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 13481